Eli

Хортензията е позната от векове и отглеждана като красив храст в градините на Япония и Китай, откъдето произхождат изходните форми. Напуснала отдавна пределите на своята родина, днес хортензията е предпочитан декоративен вид в цял свят. Създадени са много хибриди и форми, включително и минихортензии, подходящи за отглеждане като стайни цветя. Основно хортензията расте и се оформя като храст. Чрез умела резитба тя развива много красива листна маса и едри сферични съцветия, съставени от многобройни бели, розови, червени и в различни нюанси на синьото цветове.
Умереният климат на нашата страна създава условия хортензията да се отглежда като многогодишно растение и на открити площи. Подходящи са сенчестите и полусенчестите места в градината, като се допуска и огряването им от слънцето само рано сутрин и късно следобед. Хортензията изисква редовно и обилно поливане. Почвата трябва да е плодородна, рохкава, чиста от плевели и с кисела реация (Ph=6,5). При  силно завишена кисела реакция (предизвиква се и чрез внасяне на химични вещества, като амоняк) цветовете се оцветяват в различни нюанси на синьото. При студени зими връхните части на леторастите на отглежданите от открито хортензии могат да измръзнат. Хортензията цъфти от юни до август–септември в зависимост от микроклимата на района. По време на цъфтежа храстът може да достигне височина 1,5 м. Напролет огледайте добре храста и изрежете измръзналите, пречупените, или излишни клонки. По време на вегетацията също можете да премахнете някои излишни, все още млади леторасти, за да не изразходват хранителните вещества за правилното развитие на целия храст. През лятото подхранвайте хортензиите през 10-14 дни с минерални торове, разтворени в поливната вода.
Стайните форми и хибриди хортензии (минихортензии), отглеждани в саксии, имат същите изисквания като градинските видове. Поставят се на сенчесто или полусенчесто място, като се поливат редовно и обилно. Поради малкия обем на съдовете те изискват и оросяване с темперирана вода и редовно наторяване през 2 седмици с минерални торове. През есента саксиите се прибират в хладно (може и тъмно) помещение, в което температурата не спада под 5-6 градуса, и се полива периодично по-малко.

Хортензията се размножава чрез разделяне на храста и чрез вкореняване на стъблени резници. Резниците се взимат през лятото от върховете на леторастите, които не носят цвят. Отрязват се на 1 мм под междувъзлие и трябва да имат  3-4 напълно развити листа. Вкореняват се във влажен пясък или в смес от листовка и пясък. Резниците може да се подготвят и вкоренят и през януари-февруари. Тогава младите растения – особено за разсаждане в зелени площи в градини и паркове, се засаждат в саксии, отглеждат се през лятото в студена оранжерия или парник, презимуват там и на следващата пролет се засаждат на открито.totex.net
Заповядайте в нашия магазин, където можете да откриете няколко вида хортензии на различни големини. 
1 Response
  1. Невена Says:

    Невероятни сте! Страхотна публикация! Браво на авторът! Поздрави и успех с развитието на този блог!
    Дигитална агенция Висео

    Дигитален маркетинг

    Един Клик



    Невероятни сте! Страхотна публикация! Браво на авторът! Поздрави и успех с развитието на този блог!
    Дамско издание Iwomanbox.com

    Интернет магазини

    Deva.bg
    електронно издание за модерната жена